fredag 17. september 2010

Gaseller og epler

'Dere er så heldige som har så mange epletrær' sier mamma en dag hun er her på besøk.
Mmm, sier jeg.
'Du kan jo bake eplekaker og fryse! Og så kan du levere resten inn og få eplemost vet du!
Mmmm, sier jeg og sparker Admiralen på beinet under bordet sånn at han ikke skal si noe dumt.
Sannheten er nemlig den at jeg lurer på om det snart kommer noen fra eplemyndighetene for å inndra epletrelisensen min, på grunnlag av vanskjøtsel og katastrofalt uansvarlig håndtering av epler. Da får vi kanskje et sånt offisielt skriv der det står svart på hvitt:
 'Andregasellefamilien er herved erklært uegnet for epletrehold'
'Tiltak bør iverksettes umiddelbart!'
Ladies and gentlemen, I hereby present exhibit A to the court 
Exhibit B
Da Førstegasellen var her i sommer med familien sin sto mannen hennes bare og ristet på hodet av hagen vår. Han forklarte meg at epletrær ikke skal ha knuter på grenene. Det var heller ikke riktig å knyte hyssing på grenene for å holde dem oppe. Dessuten måtte vi beskjære epletrærne våre. Da Førstegasellen pakket mannen og barna i bilen og dro, gikk Admiralen rett inn og hentet ordboka.
B E S K J Æ R I N G.
(b trans. beskjære ( v2) [bəˈʃæːɾə] kutte el. klippe for å fremme vekst el. gi spesiell form)

Det største problemet med alle epletrærne er alle eplene. De bare deiser ned i bakken, alle sammen. Ingen av dem holder seg på plass oppe i trærne sånn som de burde. Jeg burde naturligvis iføre meg et romantisk forkle og gå gasellegrasiøst ned i eplehagen min i solskinnet og legge lekre epler i forklelommen. I virkeligheten tråkker jeg på råtne epler hele tiden og sklir og banner mens Admiralen bare ler. Enda det er hans jobb å plukke dem opp. Men jeg ser ham nok. I vinduet, når han klipper gresset. Han later som han ikke ser eplene. Og så kommer det råtne epler i gressklipperen og det spruter råtten eplesaft helt inn til naboen.
Jeg tenkte at hvis jeg var litt kreativ så kanskje han plukket råtne epler likevel?

Admiralens egne nysprayede trillebår
Foreløpig har det ikke hatt noen effekt whatsoever. Kanskje etter dette innlegget?

Admiraltrillebår

Fiiiin kveld til alle som er innom!!!!!

(PS. Spør Førstegasellen hvordan det står til i eplehagen hennes...)

30 kommentarer:

 1. Ha ha ha så morsomt :-)Det er jaggu ikke så lett med de derre eplene asså. Har en følelse av at den generasjonen over oss var litt flinkere på sånt? (Forøvrig den samme generasjon som selv lagde - mind you - leverpostei, sylte, pølser, fiskekaker og bakte sånn omtrent fem brød hver eneste uke)De var vel også mer på bærtur, sopptur og høstet og syltet og sto i tror jeg. Vi har en gammel nabo på 87 år som jevnlig gir oss store bæreposer med epler fra hagen sin. Han tror selvfølgelig at jeg også kan alle de tingene. Uffda.

  SvarSlett
 2. Hahaha- artig innlegg:) Men jeg tror nok dere bare bær komme igang med å beskjære de.Da er det nok større sjangs for at flere av eplene holder seg der oppe også(?)
  Det er MYE epler i år her også,mye faller ned og blir råttent før man får høstet de inn.
  Får håpe at admiralen tar hintet, med en så fin trillebår hadde iallefall jeg gledelig plukket i vei;)
  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
 3. Åh, du skriver simpelthen så morsomt. Tak for grinet! God weekend :)

  SvarSlett
 4. Det e nok ikkje tvil om at dåkke bør erklæres uegna for epletrehold.

  Min søknad blei avslått på planleggingsstadiet, så det einaste treet eg har e et plommetre som riktignok står i hagen hima hos mamma og pappa. Eg poda det (nytt ord å slå opp kanskje...?) i 5. klasse. Då var eg nok for ung te at de krevde søknad,og de fleste flytte jo fra barndomshjemmet på et eller aent tidspunkt. Styresmaktene vett jo at foreldrene vår e genetisk bedre te sånn enn de fleste i vår generasjon, så kanskje det var derfor det blei tillatt?

  Plommetreet mitt står i alle fall fortsatt fint der i hagen, og sjøl om eg mistenke foreldre mine for å ergra seg øve at ingen "går på slang" lenger (altså drittungar som lure seg inn i hagen te folk og stjele epler og andre frukter og bær), så trur eg faktisk det blir godt tatt vare på der og faktisk nåken blir spist og...

  Fin trillebår du har ordna te Admiralen! Om ikkje det motivere, så fins det nok ikkje håp... ;o)

  SvarSlett
 5. Hei!!!! Vi har ikke frukttrær i hagen for jeg fikk aldri rotet meg til å beskjære og plukke ned plommene, og gjøre et eller annet med dem:DDDD Så da vi skulle rive gamle-huset for å bygge nytt, så ble treet kappet av ved bakken, uten noe savn. I dag har vi ikke noe som helst frukttrær, for jeg er allergisk, he-he- Kanskje bærtrær???? Har jo prøvd, uten å få satt i gang med plukking og safting......... kanskje en dag,- når potetene er like store:DDD Klemz

  SvarSlett
 6. Hehehe, morsomt innlegg :)
  Trillebåra var kul ;)

  Bli med på give away hos meg nå!!
  God fradagskveld til dere!
  Klem fra Stine

  SvarSlett
 7. hei dere
  morsomt innlegg!
  sånn trillebår vil jeg også ha! :)

  ha ei fortreffelig helg, jenter!
  (kan det stemme at Åpent hus ikke finnes i bloggrollen her..?) ;)

  klem, Åpent hus

  SvarSlett
 8. åååå, JA! Akkurat sånn er det her også! Trodde nesten du hadde knipset et bilde her ute i hagen vår... ;-) Planene er maaaange, men gjennomføringen får vi liksom ikke til..

  God helg!

  SvarSlett
 9. hihi
  å ja!!
  tusen takk
  nå ble jeg glad"!
  god helg!

  SvarSlett
 10. Hi, hi, velkommen i klubben:-) Bare at her gjelder det plommetreet. Som forøvrig har vokst helt ut av alle rimelige dimensjoner for et plommetre, og nå altså er 8 - åtte - meter høyt! Og som man bør ha lift for å plukke...

  Stilig trillebår!

  Ønsker deg en riktig god helg!

  Klem

  SvarSlett
 11. Hi hi :) KJæmpetøft !!! Æ ska stjæl ideen din , kansje æ ska skriv slaven min ;) Ho ho :)

  Hilsn hu me den snasne sveisn ;)
  Klæm å da sjø !!!!

  SvarSlett
 12. Nei, huff og huff...hehe... Så ingen hjå dokke som likar epler, altså..? Trillebåra var iallefall veldig fin!

  Fin helg til deg òg!

  SvarSlett
 13. Haha! No måtte eg flire no også! Ikkje spøk å vere eplebonde, nei!

  SvarSlett
 14. Ok då... Eg trur deg! Kos deg med epletreet. Og så kan det jo vere praktisk med litt råtne epler av og til, sånn i tilfelle ein er uenig med naboen eller noko..:-) ( - eller Admiralen..)hehe

  SvarSlett
 15. Heisann!Jeg kan gjerne overta epletrærne dine;) Har så lyst til å ha et selv i hagen, men ikke sånne som faller ned før vi ser på dem da!
  Kjempefin blogg du har, jeg var visst litt rask i svingene her og registrerte meg som følger på mailen min.Ja ja..god helg:)

  SvarSlett
 16. Nå har jeg vært på musikal - og ikke så mye fiff tror jeg ;). Var en fin opplevelse og reise tilbake til 50tallet og musikken. Svigerinnen min er co-regissør for forestillingen. Ble glad ;)!

  Nesten som en date faktisk til og med. Kom nemlig inn til søs i Oslo tidligere på dagen. T kom inn seinere med egen bil og plukket meg opp. Og nå er jeg satt av i leiligheten til søs igjen. Som jeg disponerer helt alene fram til søndag. Skulle seff gjerne hatt med daten min opp til 5. etg. og utsikt over Oslo - men noen må jo hjem og holde fortet oppe. Nu skal jag bara mysa - som man sier på svensk. Birkelunden og BLÅ på søndag i så fall ;).

  Kuleste trillebåra ever ;).

  SvarSlett
 17. He he morsom du :)
  Og med et sånt trillebår så hadde jeg glatt satt igang med å jobbe!

  SvarSlett
 18. Heisan Ellen!
  Jeg har alltid ønsket meg frukttre i hagen vår, her er det bare furu, rogn og bjørk, men nå etter å ha lest hva epletre kan føre til er jeg vel i grunnen glad vi ikke har, hi hi.
  Trillebåren var i alle fall veldig kul.
  Fin helg til deg også!
  Klem, Sølvi

  SvarSlett
 19. Ha ha ha:) For et herlig innlegg!
  Mamma sier det samme: Så heldige dere er som har så mange frukttrær! Vi sier hmmmm...for vi synes det er mye jobb med dem! Mannen beskjærer om våren- den skal han ha. Han pleier å gå hardt til verks men det er tydelgvis bra for trærne. Vi har to digre pæretrær og de største pærene veien 1/2 kilo. Egentlig en lunsj det! De tre epletræne gir lage-noe-av epler, dvs ikke maks spisegode men utrolig bra til sylting, eplemos, kake osv.. Hmmm...Det ligger ikke noe ferdig i min fryser som er lagd her i huset. Jeg bruker vel heller tiden på å tapetsere noe eller rive noe helst:)
  I fjor plukket foreldrene mine masse frukt her og vi har enda eplemos som de har laget i fryseren. Og frukten gleder små og eldre naboer som plukker mye hos oss på sterk oppfordring fordi vi ikke spiser så mye selv. Vi har allerede fjernet to store trær og jeg ser nok et par til falle...Mye løv og for mange råtne epler å plukke fra bakken er grunnen. Men som klatrestativ for to aktive små gutter er trærne gull verdt her i hagen så noen blir!
  Jeg burde ha en sånn trillebår!! Her i huset tar jeg runden ca annenhver kveld. Jeg plukker opp sånne råtne epler fra bakken. Eneste motivasjon er å holde snilene i sjakk for de elsker nemlig å spise av nedfallsfrukten. Æsj for noen grusomme kryp!!
  Så hos førstegasellen beskjærer vi trærne og plukker opp men produserer så og si intet!
  Nå skal vi ha en ferieuke! Halleluja så mange råtne epler som vil ønske oss velkommen hjem etter det!:)

  SvarSlett
 20. Jepp, det drar seg nok mot en varig omsorgsovertakelse for epletrærne deres! Kanskje dere kan få byttet i plommetrær? Plommer er bedre enn epler, spør du meg. Men eplemost er jo kjempegodt, kanksje det beste epler har å by på når jeg tenker meg om. Kan dere altså bare levere inn epler, og få eplemost igjen??? Ikke skrelle dem eller noe? Da fikk jeg nesten lyst på min egen eplehage. Og til tross for uttalt vanstell, ser det ut som eplene trives riktig så godt hos dere!
  Selv har jeg en pitteliten stikkelsbærbusk med utrolig gode stikkelsbær, den gir omtrent 15 bær i sesongen. Ripsbusken som jeg plantet i naboen sin del av bedet derimot, har vokst seg til et enormt og vanskjøtt ripsbuskmonster, og formelig spruter ut røde, sure bær. Jeg liker jo overhodet ikke rips, skjønner ikke hva jeg tenkte på. Enda godt jeg plantet den hos naboen. Hun flyttet nemlig, og de nye naboene aner jo ikke at det er meg som har plantet ripsmonsteret hos dem. Hehe.

  Hm, visste ikke at jeg mente så mye om frukt og bær, egentlig.

  FORRESTEN, du må hilse den skjønne admiralen din, og takke for lang og hyggelig bloggkommentar! Det er godt han kan finne trøst i Blogglandia, når du forlater ham slik helt uten videre, stakkars mann! Han gav meg nok også mer kred for shangri-la sitatet mitt enn jeg strengt tatt fortjener, men det trenger du ikke si til han.

  God helg til dere alle ihop! Og TUSEN takk for gode ord til Belkinien! Hun blir så strålende glad, at mor blir rent rørt!

  SvarSlett
 21. Herlig historie! Lo godt av den, ja. Kanskje mamma ma involveres neste ar i eplehagen....?

  ha en fiiiin helg!
  klem Mette

  SvarSlett
 22. nei, æ sei det igjen. Lægg asfalt, for svarte.
  Hage e oppskrytt, vi har heggbær på Hegg vi, også ei krukke med Tagetes. Mer enn nok.

  God helg!!!:)))

  Klemmer fra Trine:)))

  SvarSlett
 23. Har dere ikke noen frekke småunger i nabolaget som kommer på eplaslang og stikker av med rubbel og bit..?
  Om dere ikke har det, kan jeg tipse mamma om alle epletrærne deres. Hun var kjempemisunnelig på meg i fjor sommer som bodde på Blindern midt i mellom mange eple, pære og plommetrær. Og som den bittelille samen hun er, kan hun sikkert gå for en nabounge i høstmørket og da hadde dere alle tre vært fornøyd. Fem med oss, for jeg skal selvfølgelig kreve betaling i eplekake for tipset ;)

  SvarSlett
 24. Ha ha ha :-))

  Umulig å lage noe av ALLE eplene, da - det er jo bare tre-fire epler i ei kake! Og et slikt tre produserer MYE!

  Men beskjæring er tingen, det har vi lært etter tre år med epletre... Bare sag i vei; det overlever det meste, og eplene blir færre ;-)

  For ei herlig trillebår! Den var tøff; lurer bare på om admiralen selv er fornøyd med navnet?...

  SvarSlett
 25. Jeg ler så jeg griner! ...minnes samtidig på de inntørka bjørnebæra, de gjærede plommene og forvokste rabarbrastilkene her i gården. Når sånn dårlig samvittighet av typen uff-det-er-synd-å-ikke-bruke-all-den-fine-frukten-og-bæra kommer over meg og det rykker i de nedarvede husmor-gener, trår biologen i meg heldigvis støttende frem med argumentet "tenk på all den fine næringen som kommer tilbake til jorda eller som blir føde for både fugler og småkryp"! Også kommer det jo igjen til neste år! GOD SAMVITIIGHET med en gang!

  SvarSlett
 26. Har mamman din og mamman min snakka sammen eller? Om epler assa, for jeg tror nesten min mamma sa det samme til meg sist hun var på besøk. Ordrett altså!

  I to år nå har vi vært så heldig å ikke ha frukt på trærne våre etter at Tevangamannen kom inn fra hagen en dag med sin elektriske hekkesag over skuldra og sa "håper du ikke blir sint nå, men jeg ble litt ivrig på beskjæringen.. (les: nedskjæringen!) Men i år er de pinadø tilbake. Ettersom jeg er aktivt medlem i neglisjerende epletreeieres landsforbund, får de seile sin egen sjø. Og mamma også.

  SvarSlett
 27. Heheh veldi bra! mn eg syns jammen du bør ta på deg d romantiska forklee å plukka eplene dine! litt for ekkelt m ein hage full av kompost;/ jærna du kan arrangera ein giveaway kor premien e ein pose elr to m epler rett ifra hagen;) elr du kan henga opp lapp på nærbutikken at folk kan få henta gratis epler sjøl i hagen din? (d va jo faktisk ganske lurt, sikkert mange så hadde hatt lyst t d;))
  Klem:)

  SvarSlett
 28. Nå ble jeg plutselig veldig engstelig her..Sitter nemlig og ser ned på verdens mest puslete epletre. Det har aldri bæret fram mer enn 2 epler, og de har vært på størrelse med ei drue. Med andre ord var det ikke så vanskelig å finne bruksområde for disse. Safting var jo ikke aktuelt, og heller ikke eplemos..Ei heller var det nok til rplekake..sukk! Skulle gitt mye for et tre som deres selv om det har knuter, og epler som deiser i bakken hihi!! Hage til begge dere Gaseller ser så flotte ut og det samme gjør husene! Ha en fin tirsdag! Klem fra Kardemomme :))

  SvarSlett
 29. Lurer på om jeg skal hjelpe deg litt. Jeg kan jo forsøke å finne ut hvem som kan inndra lisensen din, kanskje også med tilbakevirkende kraft? Det betyr at det umiddelbart kommer en tropp og plukker epler både fra trærne og fra plenen?

  Synes du dette er en god ide?

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 30. Hihihi, nå måtte jeg bare flire! Jeg elsker norske epler og eplemost, men etter å ha lest innlegget ditt er jeg nok glad jeg er en av dem som må på coop for å få varene i hus :-D

  SvarSlett

Say what?

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.